THE INDUS ENTREPRENEURS (TiE) OFFICE

TiE Delhi

Noida

2011

1,900 sqft

Commercial

  • CLIENT : 

  • LOCATION:

  • PROJECT YEAR:

  • BUILT UP AREA:

  • TYPOLOGY: 

  • PRESS:

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

TiE 'fosters entrepreneurship globally through networking, education, mentoring, incubating, and funding'. The design of TiE Delhi office was required to communicate the spirit of entrepreneurship in India with an additional challenge to achieve that on a strict budget of time and money. The office needed to seat fifteen people, each having their own workstation with generous table space and a private work area such that small meetings were possible with quick re-organisation of chairs. Outreach activities such as training and internship programs are regularly conducted, thus requiring the work space to serve staff as well as visitors and members of the network that the organization facilitated.

The non-linear asymmetrical office plan - generated through multiple iterations - generated a spirit of newness. A curved wood clad wall leads the visitor from the reception area, through a long corridor where fabric clad fins are integrated with storage units. The main office space is then revealed, where modular workstations are arranged in groups of one to four. Beyond the work stations, a large window brings in plentiful daylight to the open plan office zone. From here, doors lead to the conference room, executive cabin and the store. The cafe cum pantry is separated from this space by a curved wall lined with filing shelves. Also, a twenty-seat lecture room is provided just off the reception. In spite of a dense office space, a recreational zone, to serve as a space for children of the employees was created by means of a circular fabric partition.

The restricted budget compelled us to turn to cheap and cheerful 'jugaad' innovations, such as sarees cut up and used to cover the many tack board surfaces. A warm material palette including Jaisalmer Yellow stone for flooring, was used. Bursts of vermillion introduced through paint, fabric and furniture enliven the employee zones, that is the work stations, cafe and recreational zone. The space was designed to unfold, revealing itself bit by bit, with each individual space holding its own character. 

WHAT WE DO

ARCHITECTURE     |     MOBILITY     |     ECOLOGICAL PLANNING     |     RESEARCH     |     HERITAGE     |     EXPERIENCE DESIGN

GET IN TOUCH

Subscribe to our newsletter here.

  • Instagram
  • Twitter
  • Black Pinterest Icon
  • Facebook