SHIV NADAR CULTURAL CENTRE

HCL Technologies

Noida

2019.

200,000 sqft

Cultural

Snohetta

  • CLIENT : 

  • LOCATION:

  • PROJECT YEAR:

  • BUILT UP AREA:

  • TYPOLOGY: 

  • COLLABORATORS:

  • PRESS:

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

The building is designed as much as a container for art, as a work of art in itself. Through its dramatic expression, the proposal unabashedly embodies the institutional vision of the client to “establish a first of its kind cultural and creative powerhouse in India”.

dsds.JPG

Draped by a sinuous ceramic screen in shimmering peacock tones, the building reveals itself in layers. It creates a defined urban edge, while retaining a playful and permeable lightness of being. The screen strategically envelops the inherent dualities of the project – the built and the open, the global and the local, the official and the cultural, the art and the audience, and the SNCC and the KNMA - into a singular, spectacular whole. Magnifying its mass, this gesture marks the institution on the city skyline and urban imagination.

 

fdfdf.JPG
Gallery Space.jpg

The latticed porosity of the structure blurs the edge between inside and outside, enveloping a generous public central court rising up through sculptural terraced gardens. The architecture conceals and reveals, as it balances the crucial requirement for both shelter and exposure necessary for the creation and consumption of art and culture.

Center Space 2_MIR.jpg
hj.JPG
dgffgfd.JPG