BARMER HOSTEL

JSW

Barmer,Rajasthan

2017

36,400 sqft

Residential

  • CLIENT : 

  • LOCATION:

  • PROJECT YEAR:

  • BUILT UP AREA:

  • TYPOLOGY: 

  • COLLABORATORS:

  • PRESS:

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

The site was a part of the RWPL township in Barmer, and the clients had contacted us to renovate the hostel. These hostels were quite old, and there was a space crunch as well. The north-east area needed to be converted into rooms with the appropriate climate responsive treatment. One of the key challenges in the design was to integrate the load bearing structure of the old block with the framed structure of the new block.

The previous typology of rooms in the hostel had toilets placed towards the exterior, so the views were interrupted. In our new extension we adopted a reverse typology to provide uninterrupted views to the exterior. We stuck to a warm colour palette of brown and cream, so that the structures are congruent with the geography it is nestled in. Any additions we did, were done using locally available materials.

 

Our focus, as always, was on sustainability. A number of passive solar techniques were included based on orientation of the structures. The north façade of the new construction was treated with openings, the south façade of the existing structure was treated with louvers and sunshades to combat the heat, and the shorter east and west sides were apt for the local climate. An interesting design feature we added was using local translucent stone instead of windows panes, in order to filter out the heat and only let in diffused light. 

 

WHAT WE DO

ARCHITECTURE     |     MOBILITY     |     ECOLOGICAL PLANNING     |     RESEARCH     |     HERITAGE     |     EXPERIENCE DESIGN

GET IN TOUCH

Subscribe to our newsletter here.

  • Instagram
  • Twitter
  • Black Pinterest Icon
  • Facebook