PRASAD RESIDENCE

Prasads

New Delhi

2010

4500sqft

Residential

  • CLIENT : 

  • LOCATION:

  • PROJECT YEAR:

  • BUILT UP AREA:

  • TYPOLOGY: 

  • COLLABORATORS:

  • PRESS:

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

Located in south Delhi, the Prasad residence is home to two generations of a joint family. Single family residences with ample open space are increasingly becoming a rarity in the city. Our proposal for the Prasad residence, through minimal demolition, optimized the quality of the available open space, bringing in plenty of daylight and a flavour of the outdoors to the interior spaces.

Though the clients granted complete freedom to us, we used a strategy of minimum intervention and maximum impact- removing only three walls to radically alter the interior layout. The project was exciting because the client, a childhood friend of Suditya’s, imagined a highly, if not completely automated house. He wanted the house to use the latest of technology to control its systems. 

 

The skylights and courtyards took advantage of changing daylight to sculpt spaces, playing off textured surfaces of the warm, natural materials such as wood and stone, bringing the surrounding nature in intimate contact with both the public and private parts of the house. 

We as architects, on the other hand, sought to carve and create finely detailed atmospheric spaces. The house was opened up by introducing a court and enlarging the rooms. A hyperbolic paraboloid glass ceiling was provided over the family lounge, to enjoy a starry night. 

P5.jpg

WHAT WE DO

ARCHITECTURE     |     MOBILITY     |     ECOLOGICAL PLANNING     |     RESEARCH     |     HERITAGE     |     EXPERIENCE DESIGN

GET IN TOUCH

Subscribe to our newsletter here.

  • Instagram
  • Twitter
  • Black Pinterest Icon
  • Facebook